Tandemhyppy Skydive Oulun kanssa | Kissanpäiväkimara: Tandemhyppy Skydive Oulun kanssa

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Tandemhyppy Skydive Oulun kanssa

Viisi vuotta sitten minä ja J oltiin juuri alettu tapailla, ja yhdellä kauppareissulla bongattiin ilmoitustaululta mainos laskuvarjokursseista. Mä totesin, että siinä on muuten semmoinen juttu mihin mua ei saa koskaan suostumaan. J taas tuumi, että voisihan tuo olla ihan mielenkiintoistakin. Ja niin mä lupasin, että 30 vuotta täytettyään J saisi multa lahjaksi laskuvarjohypyn.

skydive_oulu4 
30 vuotta tuli täyteen maaliskuussa, ja lupaukseni mukaisesti ostin vanhempieni ja sisarusteni kanssa lahjakortin Skydive Oulun tandemhyppykurssille. Koska maaliskuussa hyppykelit on harvemmin kovin kivat, päätettiin odotella kesää ennen varsinaisen hypyn varaamista. Sunnuntaina päästiin viimein itse asiaan.

Kymmenen aikaan aamulla kerhotiloissa homma aloitettiin taustatietolomakkeen täyttämisellä ja sillä, että varmistettiin, että J tiesi mitä oli tulossa tekemään ja että kaikki tapahtuisi omalla vastuulla, mitään vakuutuksia ei näissä hommissa nimittäin ole voimassa. Homma on kuitenkin suhteellisen turvallista kun kaikkia ohjeita noudatetaan. Kuulemma todennäköisempää olisi jäädä auton alle kuin loukkaantua hypätessä. Paperihommien jälkeen käytiin nopeasti videon avulla läpi miten toimitaan koneessa ja hypätessä, katsottiin hyppääjälle sopivat varusteet päälle ja alettiin tutkailla, josko sääolosuhteet sallisivat hyppäämisen.

Skydive_Ouluskydive_Oulu2

Tuuli ei hypätessä saa olla liian voimakas, eikä pilviä saa olla liikaa. Tällä kertaa heti aamupäivästä oli koko taivas pilvessä, joten jouduttiin odottelemaan muutama tunti, ennen kuin katsottiin tilannetta uudelleen. Käytiin tässä välissä kahvilla J:n vanhempien luona, ja hyppypaikalle palatessa taivas aukeni kovaa vauhtia. Lopulta saatiin J:lle kamat taas päälle ja mies koneeseen.

Kone nousee kolmen kilometrin korkeuteen n. 25 minuuttia, ja hyppy itsessään kestää viitisen minuuttia, josta vapaapudotusta on reilut 30 sekuntia. Muutaman pilvenkin läpi J pääsi laskeutumaan, tuntui kuulemma lähinnä rakeiselta. Jonkun verran saa tandemhypyssä itsekin ohjailla varjoa, ja se homma oli J:n mukaan yllättävän raskasta, hikeä pukkasi hyväkuntoisellakin miehellä.

skydive_oulu5skydive_oulu6

Laskussa kouluttaja ottaa taas ohjat ja hyppääjän vastuulle jää vain nostaa polvet ylös. Lasku on suhteellisen pehmeä, ja heti pääsee moikkaamaan alhaalla odottaneita läheisiä. Ja onhan tuo nyt aika onnellisen miehen ilme, vai mitä? Alhaalta katsottuna homma näyttää supersiistiltä, mutta ei mua kyllä siltikään saisi itse tuohon hommaan vieläkään, mä kun pelkään jo keittiönjakkaralla mokaavani ja kaatuvani.

skydive_oulu7skydive_oulu8

Lähtiessä mukaan sai vielä videon hypystä, kun oli lahjakorttia ostaessa maksanut hieman ekstraa, ja se mun mielestä kyllä ehdottomasti kannattaa. Eihän sitä noin hienoja hetkiä kannata jättää tallentamatta? Nuo pari selfien tyylistä kuvaa onkin napattu videolta.

Päivän aikana kuultiin myös sellainen fakta, että tandemhyppyjä tehdään suurimmaksi osaksi osana polttareita tai 30- tai 50-vuotislahjoina. Ikäraja on 18 vuotta, mutta 15-vuotiaat pääsevät hyppäämään, kun paikanpäällä on mukana huoltaja, joka allekirjoittaa suostumuksen. Aikaa hyppäämiselle kannattaa varata ihan reilusti, sillä vaikka kaikki menisi putkeen säiden kanssa, aikaa menee helposti pari tuntia, ja jos joudutaan odottelemaan, niin voi mennä koko päivä. Yksi vanhempi mies, joka hyppäsi itsekin, totesi, että hyppyhommiin menee koko viikonloppu, tarkkaa aikataulua on mahdoton suunnitella. 

Onko joku teistä hypännyt tandemhyppyä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset niin ruusuista kuin risuistakin! Kaikki asialliset kommentit julkaistaan ja pyrin vastaamaan niihin mahdollisimman pian!