Allergisoivat aineet shampoossa -- voihan metyylikloori-isotiatsolinoni ja metyyli-isotiatsolinoni! | Kissanpäiväkimara: Allergisoivat aineet shampoossa -- voihan metyylikloori-isotiatsolinoni ja metyyli-isotiatsolinoni!

lauantai 23. tammikuuta 2016

Allergisoivat aineet shampoossa -- voihan metyylikloori-isotiatsolinoni ja metyyli-isotiatsolinoni!

shampooallergisoi3

Thaimaan reissun jälkeen mun hiukset tuntuivat tosi kuivilta ja karheilta. Eikä ihme, kaksi viikkoa aurinkoa, suola- ja kloorivettä ja jatkuvaa pesemistä oli tehneet tehtävänsä. Siispä mä astelin jo ekana aamuna Suomessa Jumbon Kicksiin ja pyysin myyjältä jotain kivaa, kosteuttavaa shampoota ja hoitoainetta.

Mulle suositeltiin uutta Marc Anthony -sarjaa. Kookosta, biotiinisia öljyjä, ei sulfaatteja... näin maallikolle tuo kaikki kuulosti oikein hyvältä, ja ostinkin shampoon ja hoitoaineen. Ihastuin heti, ja ostin vielä reilua viikkoa myöhemmin pesevämmän, arganöljyä sisältävän shampoon. Kohta huomasin kuitenkin päänahkani kutisevan. Sitten huomasin kihelmöintiä. Ihan kuin päänahkani olisi palanut auringossa vasta Suomeen palattuani. Lopulta mä sain jopa verta vuotavan haavan päänahkaani. Tässä vaiheessa lakkasin käyttämästä uusia tuotteitani ja palasin vanhoihin tuttuihin, XZ:n tyrni- ja omenashampoisiin ja -hoitoaineisiin. Oireet helpottivat, mutta palasivat takaisin heti, kun pariin otteeseen käytin taas noita uusia shampoita.

shampooallergisoi2

Tämä vaiva tuli puheeksi kosmetologin koulutuksen saaneen ystäväni kanssa. Hän tiesi heti varoittaa kahdesta aineesta. Metyylikloori-isotiatsolinonista ja metyyli-isotiatsolinonista. Yllätys yllätys, sieltähän ne löytyivät! Yhdessä nämä säilöntäaineet muodostavat 70- ja 80-luvuilla paljon käytetyn Kathon CG:n, joka myöhemmin jäi käytännössä kokonaan pois kosmetiikasta, sillä se allergisoi paljon. Viime vuosina se on kuitenkin taas nostanut suosiotaan, kun ihmiset välttelevät parabeeneja. Tästä on kattavampi postaus ainakin INCImix-blogissa. Nämä voivat allergisoida myös erikseen, mutta kun niitä käytetään yhdessä, on vaikeaa sanoa, kumpi aloitti herkistymisen. 

shampooallergisoi

Meidän taloudessa aletaan ainakin tästä lähtien syynäämään INCI-listat tarkemmin jatkossa! Näitä samoja aineita löytyy ainakin suosituista Color Maskeista, ja löysinpä nämä myös J:n Head&Shoulders-purkin kyljestä. Tigin shampoissa näitä käytetään kuulemma myös. Oon tässä parin päivän aikana tutkinut tätä asiaa enemmänkin, ja tällä hetkellä näitä pitäisi löytyä enää poishuuhdeltavista tuotteista, juurikin shampoista ja hoitoaineista. Jossain vaiheessa on ollut ilmeisesti puhetta myös siitä, että EU olisi kieltämässä näiden käytön, mutta mitään ihan kiveen hakattua, tuoretta tietoa en nyt sattunut löytämään. Joka tapauksessa, mikäli siellä ruudun toisella puolella ilmenee kutinaa ja kihelmöintiä päänahassa, kannattaa tsekata shampoon ja hoitoaineen INCI-listat!

8 kommenttia:

 1. Voi harmistus, vielä tuollainenkin aine :( täytyypä alkaa itsekin syynäämään purkit läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti tarkistaa, etenkin jos on yhtään taipumusta tän tyyppiseen oireiluun!

   Poista
 2. Enpä ole moisista kuullutkaan ennen, mutta nyt kun syynäsin shampoopullot läpi niin Pantene Pro-V sisälsi juurikin noita aineita. En ole oireita satunnaisessa käytössä huomannut, mutta ehkä pitää välttää sitä jatkossa. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Joo, kannattaa ainakin olla tietoinen tämmöisenkin allergian mahdollisuudesta! :)

   Poista
 3. Mulla on ollu vähän vastaavia oireita, oon ajatellu niitten johtuvan vähän kaikesta muusta. Kiitti vinkistä, pitääpä tarkistaa heti kotona kaikki hiusjutut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkista ihmeessä! Jos sattuu noita löytymään, niin ei se pahaakaan tee jättää ne pois ja katsoa, vaikuttaako. Oireet kun ei noiden kanssa kuulemma ainakaan helpotakaan...

   Poista
 4. minulla on juuri todettu tuo allergia. Aineita on melkein kaikissa shampoissa. Oireeni ovat aika rajuja, kasvot turpoavat ja koko iho kutiaa niin että välillä en saa nukutuksi

  VastaaPoista
 5. Hirveä kutitus ja olen käyttänyt prostylen Lilien shapoota, litran purkki Prismasta, ja sisältää vielä molempia aineita!

  VastaaPoista

Kiitokset niin ruusuista kuin risuistakin! Kaikki asialliset kommentit julkaistaan ja pyrin vastaamaan niihin mahdollisimman pian!