Saako läski käyttää crop toppia? | Kissanpäiväkimara: Saako läski käyttää crop toppia?

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Saako läski käyttää crop toppia?

... Eli mistä #bodypositivessa on kysymys.

Mun on pitänyt kirjoittaa tästä aiheesta jo jonkin aikaa. Viimeisen sysäyksen tälle antoi Soph:n kirjoittama postaus, jossa Soph on huolissaan siitä, kannustavatko #bodypositive ja muut kampanjat lihavuuteen ihmisten terveyden kustannuksella. Soph kokee, että ylipainoa romatisoidaan liikaa, kun sanotaan, että ihminen on hyvä juuri sellaisena kuin on. Ollaan menty ääripäästä toiseen kauneusihanteissa, ennen ihannointiin liiallista laihuutta, nyt ylipainoa.

Vaan eihän se näin mene lainkaan! #bodypositivessa on kyse siitä, että jokainen saa rakastaa itseään ja olla tyytyväinen itseensä juuri sellaisena kuin on. Se ei tarkoita, että vain ylipainoinen "kurvikas" vartalo olisi kaunis. Se ei tarkoita, etteikö terveydelle vaaralliseen ylipainoon tulisi puuttua. Se tarkoittaa sitä, että olitpa pitkä tai lyhyt, lihava tai laiha, musta, valkoinen tai vaikka sininen, sulla on täysi oikeus olla tyytyväinen itseesi ja tehdä, olla ja pukeutua juuri niinkuin haluat, muiden mielipiteistä välittämättä. Haluatko pukeutua bikineihin rannalle? Anna mennä. Haluatko bailata baarissa tanssilattian keskipisteessä? Siitä vaan! Ei tarvitse odottaa sitä "sitten kun", tee se nyt! Ei tarvitse muokata itseään sen mukaan, mitä joku "terveydestä huolestunut" sivullinen tahtoo, niillä sivullisilla kun harvemmin on mitään tietoa ihmisen todellisesta terveydentilasta.


#bodypositive kannustaa rakastamaan itseään. Kun ihminen ei vello itseinhossa, onnistuvat elämänmuutoksetkin tarvittaessa paremmin. Ihminen ei taatusti onnistu muuttamaan elämäänsä, jos jo lähtökohtaisesti ajattelee olevansa luuseri. Olen puhunut tästä ennenkin, ja olen edelleen sitä mieltä, että itseinho on surkein mahdollinen motivaattori elämäntapamuutoksissa, laihduttamisessa tai ylipäätään missään asiassa.

Mihin näitä kampanjoita sitten tarvitaan? Eikö itsensä hyväksyminen olekaan itsestään selvyys, ja eikö siihen kannusteta muutenkin? Mediassa on edelleen vahva painostus tiettyyn vartalonmalliin. Muutama päivä sitten sosiaalisessa mediassa nousi kohu, kun amerikkalaisen Oprah Magazinen sivuilla kerrottiin, että crop topia voi testata jos, ja ainoastaan jos, omistaa litteän vatsan. Netin keskustelupalstoilla puolestaan arvostellaan jatkuvasti ihmisten vartaloita, olit sitten julkkis tai vain joku joka kehtaa näyttäytyä esimerkiksi rannalla "vääränkokoisena". Ihmetellään, miten joku voi olla niin tai näin iso, vaaditaan lisäveroja lihaville, vaaditaan lihavia peittämään itsensä ja elämään elämänsä yksin ja eristyksissä. Pidetään tiettyä pituutta lyhyempiä ihmisiä kuvottavina. Sama koskee tietyn pituuden ylittäviä. Tatuoitu ihminen on automaattisesti white trashia. Ihmisillä on markkina-arvo deittimaailmassa. Eikä nyt vielä edes päästy siihen, miten kohdellaan ihmisiä, joilla on jokin näkyvä vamma.

croptop6

#bodypositive ei siis ole lihavuuden romantisointia ja ihannointia. #bodypositive kannustaa positiivisuuteen ja itsensä hyväksymiseen koosta, rodusta, iästä, sukupuolesta ja muista ulkoisista seikoista huolimatta. Ihan jokaisella on oikeus rakastaa itseään ja vartaloaan. Terveydellisiin seikkoihin ottaa kantaa lääkäri, ei satunnainen netinkäyttäjä tai tuttu. 

17 kommenttia:

 1. Juurikin näin! - että oli asiallinen teksti! :) <3

  VastaaPoista
 2. Jokainenhan saa pukea päälleen mitä lystää, mutta että näyttääkö se hyvältä, on sitten eri asia. Mieluummin kannustettaisiinkin siihen tyylitietoisuuteen ja opastukseen. Kun se nyt vain on kova fakta, että ihminen joka haluaa näyttää hyvältä, pukeutuu niin että näyttää hyvältä, koosta riippumatta. Esimerkiksi kukaan ei voi kieltää sinua käyttämästä legginsejä housuina tai crockseja kävelykenkinä, mutta et sinäkään sitä voi kieltää etteikö se aivan hirveältä näyttäisi, edelleen koosta riippumatta. Luin sen Sophn tekstin, ja aika provokatiivinenhan se oli, niinkuin oli varmasti tarkoitettukin. Mutta niin, jokainen olkoon onnellinen omassa kropassaan c:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa opastaa ja antaa tyylivinkkejä, mutta se että yksittäiset vaatekappaleet kielletään ihan kokonaan tietynkokoisilta ihmisiltä on aika surullista. Etenkin, jos kieltäjänä on miespuolinen henkilö, ja kielto julkaistaan tunnetussa mediassa. Jos ihminen tuntee itsensä kauniiksi jamukavaksi tietyissä vaatteissa, mikä antaa kenenkään oikeuden julistaa, ettei nämä vaatteet ole hänelle "sallittuja", koska hän on asioita X ja Y?

   Poista
 3. Moikka! Hyvä teksti :) Mukavaa lukea asiasta tästäkin näkökulmasta :) Mutta jos hiukan saan korjata; en puhu missään vaiheessa sairaalloisen ylipainon ihannoinnista vaan nimenomaan hyväksymisestä. En halua kuitenkaan väärinkäsityksiä tai sanojani väännettävän eri asiayhteyteen.

  Tätähän kyseisen tägin olisi suotavaa olla, muta jos jaksaa selailla somea hetken, huomaa ne negatiiviset puolet melko nopeasti. Kuten myös oman blogini puolella mainitsin, olisi huippua jos samassa hengenvedossa positiivisen minäkuvan kanssa valustettaisiin myös terveydestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa korjata :) Se, miksi terveydestä ei valisteta tässä yhteydessä samaan hengenvetoon johtuu ehkä siitä, että sosiaalisen median nopeissa ja lyhyissä viesteissä ihmiselle jää aika kurja fiilis siitä, että kehutaan MUTTA... ja sitten listataan, mitä pitäisi muuttaa. "Saat toki mennä rannalle, mutta muistathan että ylipaino on suuri terveysriski?" Kun siihen terveyteen vedoten naamioidaan edelleen niin paljon negatiivista viestiä. Ja mihin se raja vedetään, missä vaiheessa on sopivaa alkaa valistamaan? Kun ylipainoa on X kiloa? Kun rasvaprosentti ylittää tietyn pisteen? Entäs sitten muut terveysriskit, kuten tupakointi, alkoholi tai vaikka liiallinen auringonotto/solarium? Vai onko paino ainoa asia, jonka suhteen tulisi valistaa terveydestä?

   Poista
  2. Ei tietenkään :) Terveys on kokonaisuus, eikä ylipaino ole ainoa terveyteen vaikuttava asia. Henkilökohtaisesti en näe ylipainosta huomauttamista yhtään negatiivisempana kuin esimerkiksi tupakoinnin terveysvaikutteista varoittamista, jota pidetään ihan itsestäänselvyytenä. Se, että ihmisille jää paha mieli ylipainosta huomauttamisesta johtuu pitkälti siitä, että niinsanottua läskivihaa ja fatshamingia on viljelty hyvin kauan ja se on jättänyt likaisen jäljen peräänsä. Jos terveydestään huolehtiminen ilmaistaan positiivisessä valossa ja esim. juuri hyvän minäkuvan yhteydessä, se ei välttämättä olisi enää negatiivista. Tämä on kuitenkin vain yksi mielipide muiden seassa ja jokainen tekee ja kokee kuten parhaaksi näkee :)

   Poista
 4. Todella hyvä kirjoitus! :-) Itsekin kirjoitin juuri muutama päivä sitten blogiini tekstin, jossa ihmettelin sitä, kuinka pluskokoisten ihmisten pitää kysyä keskustelupalstoilla, onko ok heiltä pukeutua bikineihin rannalle mennessään. Ja kaikista huolestuttavinta on se, että jotkut sanovat ettei isokokoiset saa käyttää bikineitä, ettei muut kokisi oloaan epämukavaksi! Mun mielestä on pääasia, että henkilö itse kokee olonsa hyväksi ja pitää itsestään ja kropastaan, oli sitten minkä kokoinen tahansa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, oma hyvä olo kropassaan on tärkeintä, ei se, mitä joku muu saattaa ajatella!

   Poista
 5. <3 aivan ihana kirjoitus
  Olet kyllä niin löytönyt #bodypositive ajattelun ydinajatukset.

  VastaaPoista
 6. Mahtava teksti! Ei voi kuin nostaa hattua noin ihanasta ajattelutavasta :)

  VastaaPoista
 7. Oot mahtava!<3 Ja hei toi tukka on ihan mieletön, kasvonpiirteetkin tulee ihan uudella tavalla esiin. :)

  VastaaPoista
 8. Tämä on kyllä niiiin asiaa! Ärsyttää tosi paljon etenkin tuo harhaluulo, että läskit pitää saada vihaamaan itseään, jotta nämä älyäisivät laihduttaa. Oma kokemukseni ainakin on, että itseinho johtaa lähinnä älyttömiin pikadieettiyrityksiin ja syömättömyyteen, ja kun ne yritykset kosahtavat (kuten väistämättä käy), se johtaa yhä suurempaan itseinhoon ja samalla välinpitämättömyyteen itseään kohtaan. Ja kun ei välitä itsestään, on ihan sama syödä kilokaupalla suklaata ja roskaruokaa ja vain maata sohvalla. Kun taas ensin oppii hyväksymään itsensä ja välittämään itsestään, on paljon helpompi tehdä järkeviä muutoksia, kun pääasiana ei ole mahdollisimman nopea laihtuminen vaan itsestään huolehtiminen ja hyvä olo. Siksi minusta bodypositive ei ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että ylipaino on tunnetusti vaarallista ja että sille kannattaa tehdä jotain. Eihän nyt itsensä hyväksyminen tarkoita, etteikö itseään voisi silti kehittää monella tapaa.

  Itse kannatan erityisesti healthy at every size -ajattelua, jossa pääpaino on siinä, että ihan kaikenkokoisten kannattaa pitää itsestään huolta ja tehdä terveellisiä asioita, laihtuivatpa he siinä samalla tai eivät. Monesti esimerkiksi liikuntajutuissa keskitytään valitettavasti ihan liikaa ulkonäköön eikä niinkään terveyteen tai hyvään oloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan näin! Epäterveellisiä asioita un on niin paljon muitakin, kuin pelkkä ylipaino. Itseään kannattaisi joka koossa rakastaa niin paljon, että pyrkisi elämään terveellisesti.

   Poista

Kiitokset niin ruusuista kuin risuistakin! Kaikki asialliset kommentit julkaistaan ja pyrin vastaamaan niihin mahdollisimman pian!